iStock-531356611_small

December is de maand van de lijstjes. Van het mooiste nieuwe woord van het jaar tot de top 2000 van beste popsongs aller tijden. Ook deze website kan niet achterblijven. Hieronder de top 5 van meest gelezen blog-artikelen in het jaar 2019. Een voorspoedig 2020 gewenst!

5. Huil maar… de persoonlijke aanval in het debat

Je hoort wel dat de toon van het debat steeds verder verhardt. Maar persoonlijke aanvallen in het debat zijn van alle tijden. Een incident waar de kranten in 1895 vol schande over spraken, was een – zeker voor die tijd –  snoeiharde persoonlijke bespotting die minister Van Houten (inderdaad, van het kinderwetje) maakte tegen het parlementslid Arnold Kerdijk. Kerdijk reageerde gevat en briljant op deze aanval. Wat kunnen we leren van Kerdijk, of te wel: hoe blijf je overeind tegen een persoonlijke aanval in het debat ? Lees de analyse…

4. Hoed vol anekdotes over de hoedenwet in het Lagerhuis

HoedenwetDoor de vele debatten over de Brexit stond het Britse Lagerhuis dit jaar veel in de belangstelling. Daarbij vielen de soms vreemde tradities van het Britse Parlement op. Tot voor kort kende het Britse Lagerhuis de ‘hoedenwet’. Deze wet uit 1621 schreef de regels voor het dragen van een hoed in het Parlement voor. Deze regels waren echter zo ingewikkeld, dat parlementsleden regelmatig in de fout gingen. En met de komst van vrouwen in het Parlement en het verdwijnen van hoeden voor mannen uit het modebeeld, leidde de wet ook tot steeds meer praktische problemen. Een aantal komische anekdotes…

3. Als Nadia niet zo mooi was: een klassieke cirkelredenering

Nadia Moussaid kreeg lovende kritieken toen zij in de zomer van 2018 de hoogzwangere Eva Jinek verving als presentatrice van dagelijkse talkshow Laat op Eén. Maar kreeg ze deze complimenten vanwege haar kwaliteiten als presentatrice, of vooral omdat ze een mooie vrouw is? AD-columniste Angela de Jong beweerde dit laatste. Haar redenatie bevatte echter een klassieke cirkelredenatie. Lees hier verder…

2. Mag het een beetje minder? Over het gebruik van verkleinwoorden

Nederlanders houden ervan verkleinwoorden te gebruiken.We gingen een stadje bekijken. Daar pakten we een terrasje. We bestelden een biertje, een wijntje, een colaatje en een glaasje water. En daarna gingen we een filmpje kijken.” Onze liefde voor verkleinwoorden blijkt ook wel uit het feit dat dit artikel al sinds de publicatie in de top staat van de blogs die via zoekmachines worden gevonden. Maar in een presentatie of debat kun je beter geen verkleinwoorden gebruiken. Lees hier waarom…

1. Een goed begin… tips voor de perfecte start van je presentatie

De eerste woorden van je presentatie of debat, kunnen bepalend zijn. James Stockdale had in het debat tussen de kandidaat vice-presidenten in 1992 amper zeven woorden nodig om het publiek te overtuigen dat hij volledig ongeschiktheid was als vicepresident van de Verenigde Staten. Andersom won Paus Fransiscus de sympathie van honderden miljoenen toeschouwers met zijn eerste zin van vier woorden. Kortom: het is belangrijk goed aandacht te besteden aan de eerste woorden die je gaat uitspreken. Lees 5 tips voor een perfecte start van je presentatie…

 

Share