“Als je politicus wilt worden, moet je geen politicologie studeren maar naar het conservatorium en de kunstacademie.”

(Theo Joekes, 1923 -1999)

Veel mensen die actief zijn in de gemeenteraad, provinciale of zelfs landelijke politiek zijn actief geworden omdat ze wat willen bereiken. Omdat ze het leuk vinden om op te komen voor andere mensen, of voor hun idealen. Maar je hoort maar weinig politici die de politiek zijn ingegaan omdat ze graag veel willen debatteren.

En toch: ben je actief in de politiek, of overweeg je dat te worden, dan is kunnen debatteren is een basisvereiste.  Je zult immers met enige regelmaat debatteren over voor jou of jouw partij belangrijke onderwerpen: in de politieke vergaderingen, bij verkiezingsdebatten of op andere openbare gelegenheden.

Gelukkig is debatteren goed te trainen. Ben je al actief in de gemeenteraad of Provinciale Staten, of overweeg je kandidaat te worden? Met een korte debattraining voor politici leer je de basis. En wil je je verder verdiepen, dan zijn er vervolgtrainingen die verder ingaan op onderwerpen als het herkennen en pareren van drogredenen, framing en het omgaan met interrupties.

Vervolgtraining – Debatteren met populisten

Voor de gevorderde debaters bied ik samen met Ad de Regt van De Regt Strategie & Communicatie masterclasses in hoe om te gaan met ‘moeilijke’ tegenstanders in een politiek debat. Veel politici hebben moeite te debatteren tegen personen die de ongeschreven regels van het debatteren aan hun laars lappen. Tegenstanders die vooral op de persoon of op de emotie van het publiek spelen. Tegenstanders die er elke keer weer in slagen de krant te halen. Hoe blijf je in een debat tegen zulke politieke tegenstanders overeind, zonder je eigen authenticiteit te verliezen? In onze masterclass leer je om vanuit je eigen waarden en kracht het initiatief te nemen in ieder debat, zodat de media over jóu schrijven en niet alleen over je tegenstander met die mooie oneliner of dat emotionele betoog.

Individueel, of met de fractie of kandidatenlijst

Enkele malen per jaar organiseer ik debattrainingen waar je je individueel voor aan kunt melden. De training vindt dan plaats in een kleine groep (6 tot 12 personen) mensen die elkaar niet kennen. Vooraf vindt met iedere deelnemer een (telefonische) intake plaats, zodat de training optimaal aansluit bij de leerbehoeftes van iedere individuele deelnemer!

Daarnaast zijn er natuurlijk ook trainingsmogelijkheden voor de hele fractie of de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen. Bij deze trainingen wordt niet alleen aandacht besteed aan het verbeteren van de debatkwaliteiten van ieder individueel lid, maar ook naar het groepsproces. Het ene fractielid is vooral sterk in inhoudelijke debatten terwijl een ander fractielid weer heel scherp is in interrupties. Hoe kun je als groep optimaal gebruik maken van elkaars kwaliteiten?

Training met de hele gemeenteraad

Het is ook mogelijk een debattraining met de hele gemeenteraad te volgen. We gaan dan dieper in op de debatcultuur in jullie gemeenteraad en kijken samen hoe we de besluitvorming in de raad effectiever en attractiever kunnen maken. Voor meer informatie, zie hier…

Reacties uit eerdere trainingen

“Complimenten! Inhoudelijk sterk, boeiend en een ontspannen training.”  (voorzitter jongerenorganisatie politieke partij Provincie Utrecht)

“Een inspirerende en leerzame training debatteren met onze CDA-fractie. Theorie maar vooral ook praktijk. Gaan we weer gebruiken in de raad”  (raadslid uit Zuid-Holland)

“Geweldige cursus, ik herkende veel situaties vanuit de raads- en commissievergaderingen waarop ik het geleerde kon
toepassen en in de toekomst dus zal toepassen.” (raadslid uit Noord-Brabant)

“Een bijzonder goede, praktische en toepasbare cursus. Complimenten” (raadslid uit Noord-Brabant)

Interesse in een debattraining speciaal voor beginnende of gevorderde politici? Neem vrijblijvend contact op en samen kijken we naar de mogelijkheden om een debattraining op maat samen te stellen die optimaal aansluit bij jouw of jullie leerwensen.