Over mij

Mijn motivatie om te debatteren

Mijn naam is Gerrit Jan Valk. Na mijn middelbare school studeerde ik econometrie, een studie waarbij je leert met logica en wiskundige analyses een uitspraak te doen of iets waar is of niet. Maar in mijn werk op de onderzoeksafdeling van KPN en later bij TNO leerde ik al snel dat om je leidinggevende, je klant of het publiek waarvoor je een presentatie houdt te overtuigen, er meer nodig is dan alleen logisch gelijk hebben. Er is meer nodig dan alleen sterke argumenten.

In 2010 werd ik actief in de lokale politiek van Delft, en zo kwam ik in aanraking met debatteren. Ik volgde enkele speech- en debattrainingen en leerde hoe je met een mix van inhoudelijke argumenten, aansprekende voorbeelden, en het slim gebruiken van de taal kunt overtuigen. Technieken uit de retorica die al in de Grieks-Romeinse tijd bekend waren, maar die in het dagelijks leven van nu nog steeds heel goed bruikbaar zijn.

Dagelijks profiteer ik in mijn werk, in mijn politieke nevenfunctie en in het ‘gewone leven’ van de vaardigheden die ik met debatteren heb opgedaan en nog steeds verder ontwikkel. En andersom leer ik ook nog dagelijks bij. Leerervaringen die ik als trainer graag deel in een training…

Mijn belangrijkste resultaten als debater

NK Beleidsdebatteren
  • 2017: Tweede (als team), winnaar van de Harry Roumen-speld voor de beste individuele debater
  • 2016: Derde (als team)
Brabants Debattoernooi
  • 2016: Winnaar
DAPDI ( Dutch Anglo-saxian Parliamentary Debate Institute)
  • 2019: Derde
Prof. Steenkamp Debattoernooi (landelijk CDA-toernooi)
  • Jan. 2016: Finalist en winnaar CDA-Gedachtegoedsprijs, tweede plaats individuele debater
  • Nov. 2014: Winnaar en winnaar CDA-Gedachtegoedsprijs
  • Nov. 2013: Winnaar en winnaar CDA-Gedachtegoedsprijs
  • Jan. 2013: Finalist en winnaar CDA-Gedachtegoedsprijs

Mijn ervaring als speech- en debattrainer

Sinds 2015 geef ik speech- en debattrainingen aan politici in Nederland en in opkomende democratieën in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, aan (young) professionals en aan middelbare scholieren. Omdat ik debatteren combineer met een baan bij TNO en een functie als gemeenteraadslid in Delft, kan ik in mijn trainingen veel aandacht besteden aan het toepassen van debatvaardigheden in de dagelijkse werkzaamheden.

Afgelopen tijd heb ik speech- en debattrainingen gegeven voor o.a.

Mijn ervaring als jurylid

Jaarlijks jureer ik op zo’n 15 debattoernooien met deelnemers variërend van basisschoolleerlingen tot professionele debaters. Als jurylid werk ik samen met de volgende organisaties: