“Het Nederlandse woord Parlement is afgeleid van het Franse woord Parler (=spreken). Helaas heeft men er in Nederland een Lirement (lire = lezen) van gemaakt.”

(Maarten Schakel, 1917 – 1997)

Effectieve en attractieve raadsvergaderingen: Debattraining voor de gemeenteraad

Wordt er in uw gemeenteraad echt gedebatteerd? Vinden er scherpe interrupties plaats? Lezen raadsleden hun spreekteksten plichtmatig op van papier, of gaan raadsleden echt in op wat andere raadsleden hebben gezegd? Zijn de debatten voor de kiezer op de tribune aantrekkelijk om te volgen? Schrijft de lokale media regelmatig over de raadsdebatten?

Als het antwoord op meerdere van deze vragen ‘nee’ is, is een debattraining voor de hele gemeenteraad een effectief middel om het politieke debat in uw gemeenteraad te verbeteren.

Doel van een raadsdebat

Het belangrijkste doel van het debat in de gemeenteraad is om de besluitvorming te verbeteren. Argumenten voor en tegen worden in het debat uitgewisseld en tegen elkaar afgewogen. Door scherpe interrupties valt iemand die maar wat roept door de mand. Maar een interruptie is ook een kans om te laten zien dat een ingebracht argument echt hout snijdt en meegewogen moet worden bij de besluitvorming.

In veel gemeenteraden vindt nauwelijks een echt debat plaats. Raadsleden lezen hun thuis voorbereide bijdrage voor van papier of van het scherm van hun tablet, zonder in te gaan op wat anderen gezegd hebben. Sterker nog: vaak luisteren raadsleden nauwelijks naar elkaar. De gemeenteraad wordt zo letterlijk een papieren tijger.

De oppositie krijgt daardoor weinig kansen om voorstellen van het college te verbeteren. Raadsvergaderingen zijn plichtmatigheden, die zo saai zijn dat de lokale media er niet meer over schrijft en het publiek weg blijft. Gevolg is dat de afstand tussen politiek en kiezers steeds groter wordt.

Het kan zoveel beter en aantrekkelijker!

In een debattraining van één of twee dagdelen leren de raadsleden hoe ze het raadsdebat kunnen gebruiken om hun eigen standpunt naar voren te brengen. Aantrekkelijk om naar te luisteren, goed onderbouwd en to- the-point. Ook leren ze hoe ze aandachtig kunnen luisteren naar de andere raadsleden. Hoe ze met interrupties en het echt reageren op een ander de politieke besluitvorming in hun gemeente kunnen verbeteren. Kortom, hoe ze scherp kunnen debatteren op de inhoud, met het volste respect voor collega-raadsleden en op een voor het publiek aantrekkelijke manier!

Gegevens training

Wat: “Effectieve en attractieve raadsvergaderingen: debattraining voor de gemeenteraad”

Duur: De training kan één of twee dagdelen duren. In het eerste dagdeel worden vooral debattechnieken geleerd en geoefend. In het optionele tweede dagdeel wordt met de raadsleden, de griffie en indien aanwezig collegeleden ook gekeken hoe de eigen raadsvergaderingen effectiever en aantrekkelijker kunnen worden gemaakt.

Hoe: De training is een mix van theorie en praktische oefeningen.

Doelgroep: De training is geschikt voor zowel beginnende als ervaren raadsleden. Collegeleden en medewerkers van de griffie zijn ook van harte uitgenodigd deel te nemen.

Beoogd resultaat: In deze training leren we de leden van de gemeenteraad om op hun eigen politieke standpunten kort, bondig en effectief naar voren te brengen. Ook leren we hoe scherp maar met respect kan worden gereageerd op bijdrages van andere raadsleden. Uiteindelijk doel is de lokale besluitvorming te verbeteren door effectievere debatten, waarin iedere partij de kans heeft zijn standpunt naar voren te brengen en te verdedigen. Op zo’n manier dat het voor de pers en de kiezers ook nog leuk is om te volgen.

Kosten: Op aanvraag. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de gemeenteraad. Bij grotere gemeenteraden kan de training ook (deels) door meerdere trainers gegeven worden, zodat er voor iedere deelnemer voldoende ruimte is voor individuele oefening en terugkoppeling. Alle trainers zijn zeer ervaren in het debatteren en hebben zelf ook ruime politieke ervaring in een gemeenteraad.

Meer informatie: Stuur een mailtje naar contact@horusdebattraining.nl of vul het contactformulier onderaan deze pagina in.

Trainer: Mijn naam is Gerrit Jan Valk. Naast mijn werk als Strategiemanager Energie bij TNO ben ik sinds 2012 lid van de gemeenteraad in Delft. En ik debatteer graag. De afgelopen jaren won ik een aantal landelijke debattoernooien en jureerde ik op tientallen andere debattoernooien. Als trainer geef ik regelmatig speech- en debattrainingen aan gemeenteraden en fracties. Meer weten? Klik hier…

Alvast wat tips?

Nieuwsgierig? Lees dan alvast deze artikelen over politiek debatteren:

I’m not a crook – ontken nooit een frame!

Omgaan met persoonlijke aanvallen

    Je naam (Verplicht)

    Je e-mail (Verplicht)

    Onderwerp

    Je bericht