In de Middeleeuwen kwamen de steden en de vorst regelmatig bij elkaar om tot overeenstemming te komen over de grote politieke issues van die tijd. Hoeveel geld of soldaten moesten de steden afdragen aan de vorst en welke gunsten kregen ze daarvoor terug? Parleren noemde men die gesprekken. Ons woord parlement is ervan afgeleid.

Ook anno 2019 moet je, om een effectief volksvertegenwoordiger te kunnen zijn, sterk zijn in het politieke spel tussen debat en onderhandeling, oftewel: sterk zijn in het parleren. In het politieke debat geef je aan waar je voor staat en waarin jouw partij zich onderscheidt van andere partijen. En bij de onderhandelingen zorg je ervoor dat er een overeenkomst wordt bereikt waarin jouw belangrijkste punten zijn binnengehaald zodat je ook met trots het resultaat aan je achterban kunt uitleggen.

Dat klinkt eenvoudig. Maar in de dagelijkse praktijk van de politieke arena valt dat nog vaak zwaar tegen. Geef je te snel toe, dan bereik je niet het maximale resultaat voor je achterban. Maar houd je te lang vast aan je eigen standpunt, dan sta je bij de besluitvorming buitenspel en bereik je daardoor juist niets voor je achterban. Effectieve raadsleden weten altijd de juiste balans te vinden tussen een stevige inzet vanuit het debat en het wendbaar op zoek gaan naar een oplossing waarin zoveel mogelijk gezamenlijke en partij-specifieke belangen worden gediend.

Het kunnen schakelen tussen debatteren en onderhandelen is misschien wel het moeilijkste aspect van politiek bedrijven. Maar het goede nieuws: het is te leren!

Volg de tweedaagse Masterclass Parleren: debatteren en onderhandelen in de politieke arena

In deze tweedaagse Masterclass leer je de basis en de kunst van het debatteren en onderhandelen, en het schakelen ertussen. Op welke momenten zet je hoog in en hoe? En wanneer leg je een compromis op tafel zonder te veel weg te geven? Wat is de rol van actief luisteren als brug tussen debatteren en onderhandelen? Waar zit de politieke ruimte en hoe vind je die aan tafel met andere partijen?

Op de eerste dag leer en oefen je de theorie van het debatteren en onderhandelen. En op de tweede dag mag je beide vaardigheden in een veilige omgeving oefenen in een toernooivorm waarin je in een klein team het opneemt tegen andere collega’s. Maak jij helder waar je voor staat, en bereik jij het maximale voor je achterban? Deskundige juryleden geven je waardevolle tips waarmee je je direct kunt verbeteren.

Debatteren en onderhandelen zijn al eeuwenlang de yin en yang van politiek bedrijven. Bereik het maximale voor jouw achterban en neem deel aan deze Masterclass!

Gegevens training

Wat: “Parleren: effectief debatteren en onderhandelen in de politieke arena”

Duur: De training duurt twee dagen. Op zaterdag 9 november leer je de theorie. Een week later, op zaterdag 16 november, oefen je de theorie in een klein toernooi door tegen andere deelnemers te debatteren en te onderhandelen. Wie haalt het meeste binnen voor zijn of haar achterban en mag zich kampioen parleren noemen?

Doelgroep: De training is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren raadsleden, en voor iedereen die overweegt zich kandidaat te stellen in de toekomst. De groep is tussen de 12 en 24 deelnemers groot.

Beoogd resultaat: Na het volgen van deze tweedaagse masterclass beheers je de basis en de kunst van het politieke debat en onderhandeling. Je weet wanneer je welke technieken moet inzetten om optimaal politiek resultaat te halen. De training bestaat uit een mix van praktische theorie en veel oefenen in een veilige setting.

Locatie: Beide dagen vinden plaats in Den Haag, op een locatie goed bereikbaar met het OV en met de auto.

Kosten
: De kosten voor deze tweedaagse masterclass bedragen € 605 per deelnemer. Deze prijs is inclusief btw, materialen, zaal, koffie, thee, fris en lunch op beide dagen. Meld je je aan voor 1 oktober 2019? Dan betaal je slechts € 500! (incl. BTW)

TIP: bijna alle gemeentes hebben een fractievergoeding of een centraal scholingsbudget bestemd voor de politieke opleiding van raadsleden. Informeer hiernaar bij je griffie!

Meer informatie: Stuur een mailtje naar contact@horusdebattraining.nl of vul het contactformulier onderaan deze pagina in.

Trainers: Stefan Szepesi studeerde economie in Maastricht en Public Policy aan Princeton University. Hij volgde o.a. masterclasses in onderhandelen aan het Harvard Program on Negotiation. Als onderhandelaar was hij namens de EU betrokken bij het sluiten van internationale handelsovereenkomsten en namens de VN economisch adviseur van Tony Blair bij het Midden-Oostenkwartet inzake het Israëlisch-Palestijns conflict. Stefan is de oprichter van het expert netwerk Negotiation & Public Service en associate partner bij trainingsburo RoutsLaeven vanwaar hij diplomaten, ambtenaren en leiders van NGO’s traint in onderhandelingsvaardigheden.

Gerrit Jan Valk studeerde econometrie in Groningen. Momenteel werkt hij als Strategy Manager Energy bij TNO. Daarnaast is hij voor het CDA gemeenteraadslid in Delft en oprichter van Horus Debat & Training. Hij geeft debat- en presentatietrainingen aan politici en (young) professionals in Nederland, Oost-Europa en Noord-Afrika. Ook jureert hij regelmatig op debattoernooien. Hij is tweevoudig winnaar van het landelijk debattoernooi van het CDA, winnaar van het Brabants Debattoernooi 2016 en winnaar van de prijs voor de beste individuele debater op het Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren 2017.

Interesse of wil je je aanmelden?

Stuur een mail naar contact@horusdebattraining.nl of gebruik het contactformulier.

Share