iStock-651009354_small

Een fraai stukje overtuigingskracht vorige week door de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Zij slaagde erin om door het toepassen van een overtuigingstechniek die al bekend was bij de oude Grieken Donald Trump in één gesprek 180-graden te laten draaien.  Een les overtuigingskracht door Pelosi.

Achtergrond

Eén van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump was het bouwen van een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten. Een muur die bedoeld is om illegale immigranten buiten te houden. Om deze muur te bouwen heeft Trump nu 5 miljard dollar nodig. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden, die nu de meerderheid hebben, dreigden tegen te stemmen. Trump op zijn beurt dreigde daarop dan alle overheidsuitgaven te bevriezen. Een ‘government shutdown’ zoals dat in de VS heet. Bovendien dreigde Trump de Democraten daar de schuld van te geven.

Tactiek van Pelosi

In de voorbereiding framede Pelosi de mogelijke shutdown alvast, door deze de “#TrumpShutdown” te noemen. Een frame dat eerder dit jaar ook geprobeerd is bij een eerdere shutdown, maar toen minder aansloeg. Pelosi volgde daarna precies de drie stappen van overtuiging die al bekend waren bij Aristoteles. Deze drie stappen zijn

  1. Verander de stemming van je opponent
  2. Verander de gedachten van je opponent
  3. Verander de acties van je opponent

En dat was precies wat Pelosi deed. Overtuigingskracht volgens de Oude Grieken, toegepast in 2018!

Stap 1: Verander de stemming

Eerst veranderde ze de stemming van Trump. Vooraf was Trump kwaad op haar en haar partij. Omdat ze niet wilden instemmen met extra geld voor de muur. Maar Pelosi maakte handig gebruik van de ijdelheid van Trump. Door de shutdown de naam van Trump te geven, streelde ze het ego van Trump. Wetende dat Trump graag alles naar zichzelf vernoemt. Zo veranderde voor Trump de stemming: Pelosi bood hem een kans zichzelf te promoten met de shutdown. Een Amerikaanse krant maakte een mooie vergelijking:  “Pelosi was als een grootmoeder die een dwars kleinkind geduldig met vleierij overhaalt om groente te eten. Ze wist hoe ze Trump op moest winden door de shutdown de #Trumpshutdown te noemen. En Trump beet in het aas als een woeste forel.”

Stap 2: Verander de gedachten

Daarna corrigeerde Pelosi Trump door hem in het gesprek steeds te wijzen op feitelijke onjuistheden in zijn verhaal. Er ontstond daardoor een typisch gesprek waarbij de ene partij (Pelosi) op feiten en ratio argumenteert en de andere partij (Trump) op emotie. Door dit consistente verhaal vast te houden slaagde Pelosi erin de gedachten van Trump te wijzigen. Let in het filmpje op hoe Pelosi Trump steeds feitelijk corrigeert (But the point is… ” , “but the fact is….”).

https://www.youtube.com/watch?v=URqbv9R7a7k

Stap 3: Verander de acties

Uiteindelijk kreeg Pelosi Trump zover dat hij zelfs de hele verantwoordelijkheid voor een shutdown op zich nam. Trump zei na afloop van het gesprek:

“I am proud to shut down the government for border security, Chuck, because the people of this country don’t want criminals, and people that have lots of problems, and drugs pouring into our country. So I will take the mantle. I will be the one to shut it down. I’m not going to blame you for it — the last time you shut it down, it didn’t work. I will take the mantle of shutting it down. And I’m going to shut it down for border security.”

Reacties van Republikeinen

De draai van Trump was een negatieve verrassing voor zijn partijgenoten, die nog druk bezig waren de democraten de schuld te geven. De Republikeinse nummer 2 in de Senaat zei tegen de Washington Post: “I don’t understand the strategy, but maybe he’s figured it out and he’ll tell us in due course. But I don’t understand it.“ Andere Republikeinse congresleden probeerden het frame terug te draaien door te proberen alsnog de Democraten te beschuldigen van een shutdown. Maar dat mislukte. Een oude debatwet: als de tegenstander als eerste een frame neerzet, win je het debat niet door simpelweg het frame te ontkennen. In dit geval was het Pelosi die het frame als eerste neerzette (‘#Trumpshutdown’). De Republikeinen kunnen dan niet simpelweg ontkennen in de hoop dat zij alsnog winnen. Zij hadden met een heel eigen frame moeten komen om het initiatief te herpakken.

Een week na het gesprek trok Trump zijn hele dreigement voor een shutdown in. Een fraai staaltje politieke overtuigingskracht!

Update 21 december

Elf dagen na het gesprek met Pelosi draaide Trump weer: in een tweet dreigde Trump opnieuw met een shutdown die hij in de schuld van de Democraten zou schuiven: ”The Democrats now own the shutdown!” twitterde Trump. Deze keer draaide Trump nadat in de rechtse media was gedreigd dat Trump kiezers zou verliezen als hij niet de muur zou bouwen.

Meer informatie

Wil je zelf werken aan je verbale overtuigingskracht? Neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden van een debat-  of speechtraining te verkennen. Of abonneer je op mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips, trucs en analyses. 

.

 

 

Share