Debattraining ‘Overtuigen in het openbaar’

Delft, 13 september 2019 10:00 – 16:30 uur
Delft, 14 september 2019 10:00 – 16:30 uur

Overtuigen in het openbaar

Tijdens een diner kreeg hij de Franse filosoof  Denis Diderot eens een venijnige opmerking naar zijn hoofd geslingerd. Compleet overdonderd kon hij geen woord meer uitbrengen. Pas later, toen hij al vertrokken was onderweg naar huis, schoot hem te binnen wat hij had moeten zeggen. Later zou hij over deze ervaring schrijven: l’homme sensible, comme moi, tout entier à ce qu’on lui objecte, perd la tête et ne se retrouve qu’au bas de l’escalier (“een gevoelige man zoals ik, overdonderd door het argument dat tegen hem werd ingebracht, raakt verward en kan pas weer helder nadenken als hij onderaan de trap staat”).

Iedereen kent deze ervaring. Je was vlak daarvoor verwikkeld in een verhitte discussie. Tijdens een overleg, een lastig gesprek, een presentatie waarbij je ineens kritische vragen kreeg, of gewoon tijdens een gesprek. De ander overblufte je met scherpe argumenten, nare beledigingen of een hoop verbaal geweld. Je droop af, met stomheid geslagen. Pas onderweg naar huis schoot het je ineens te binnen: dát had ik moeten zeggen!

Herkenbaar? Als professional moet je regelmatig andere mensen overtuigen van jouw mening of idee. In een vergadering met collega’s, tijdens een presentatie voor een klant of op een congres, in een salesgesprek, of bij een stevige discussie bij de koffieautomaat…

De oude Grieken wisten het al: overtuigen doe je met wat je zegt, maar vooral ook met hoe je het zegt. En of je nu gemeenteraadslid bent, of adviseur, verkoper of beleidsmedewerker… Goed kunnen overtuigen is een cruciale vaardigheid voor een succesvolle carrière.

In deze debattraining leer je hoe je in 2 à 3 minuten overtuigend een voorstel kunt presenteren door middel van technieken uit de retorica. Je leert hoe je op een ontspannen en gevatte manier om kunt gaan met kritische opmerkingen vanuit de zaal, zodat je het publiek voor je wint. En je leert goed te luisteren naar anderen. Een debattraining is daarmee een presentatietraining, een luistertraining, een argumentatietraining en een verbale weerbaarheidstraining ineen.

Gegevens training

Wat: “Overtuigen in het openbaar”

Wanneer: De eendaagse training wordt gegeven op  vrijdag 13 september 2019 en op zaterdag 14 september 2019.  Beide keren duurt de training van 10:00 – 16:30 uur.

Waar: Delft. Op loopafstand van het station van Delft. Parkeren kan in een openbare parkeergarage (ook op loopafstand).

Wie: Deze training is bedoeld voor iedereen die in de dagelijkse praktijk andere mensen verbaal moet overtuigen. Professionals, leden van de gemeenteraad, studenten. Debatervaring is niet nodig.

Waarom: In deze training je je mening kort en bondig te formuleren, deze overtuigend te presenteren en omgaan met (kritische) reacties en weerstand van opponenten of vanuit het publiek. Je leert deze technieken niet alleen in een debat toe te passen, maar ook in dagelijkse vergaderingen, presentaties en gesprekken die je professioneel voert.

Kosten: EUR 200 exclusief BTW (EUR 242 inclusief BTW). Inclusief cursusmateriaal, lunch en catering.

Meer informatie of aanmelden: Stuur een mailtje naar contact@horusdebattraining.nl of vul het contactformulier onderaan deze pagina in.

Docent: Mijn naam is Gerrit Jan Valk. Naast mijn werk bij TNO ben ik Gemeenteraadslid in Delft. En ik debatteer graag. De afgelopen jaren won ik een aantal debattoernooien en jureerde ik op tientallen andere debattoernooien. En geef ik trainingen aan gemeenteraadsleden, professionals en scholieren. Meer weten? Klik hier…

Reacties uit eerdere trainingen

‘Superleuke en leerzame training met een goeie afwisseling van theorie, praktijk en goeie voorbeelden! De sfeer was ontspannen en de tips van Gerrit Jan erg nuttig.’

‘Veel dank voor de leuke en leerzame dag zaterdag. Vond het super dat het zo praktisch was ingericht, en dat we meteen konden oefenen!’.

‘Geweldige cursus, ik herkende veel situaties vanuit de raads- en commissievergaderingen waarop ik het geleerde kon
toepassen en in de toekomst dus zal toepassen.‘(raadslid uit Noord-Brabant)

‘Ik genoot van de atmosfeer in de workshop die door de deelnemers en de trainer werd gecreëerd. Dit betekent dat ik me vrij voelde om te praten. De trainer voorzag ons van nuttige individuele feedback.’

Nog vragen over deze training? Neem vrijblijvend contact op.

Alvast wat tips?

Nieuwsgierig? Lees dan alvast deze artikelen over omgaan met weerstand:

I’m not a crook – ontken nooit een frame!

Omgaan met persoonlijke aanvallen

    Je naam (Verplicht)

    Je e-mail (Verplicht)

    Onderwerp

    Je bericht