Sign with hiking directions in the forest

Grote teleurstelling in het Overijsselse dorp Sint Jansklooster: omroep MAX zendt het jaarlijkse corso dit jaar niet uit. Reden is een gebrek aan geld. MAX had van de organisatie een bijdrage van 15 duizend euro gevraagd om hiermee een deel van de kosten voor de uitzending te betalen. Omdat de organisatie van het bloemencorso dit geld niet had, werd de live-uitzending op het laatst geschrapt. Verschillende kranten berichtten hierover. De regionale krant De Stentor, onderdeel van de Persgroep waar ook het Algemeen Dagblad toe behoort, als eerste. De Telegraaf nam het bericht over, maar plaatste het door één zin te veranderen in een heel ander frame. Een mooi voorbeeld van hoe één zin een verhaal in een heel ander perspectief plaatst. Een les in framing.

De Stentor: het Slachtoffer-frame

Meteen aan het begin van het artikel in De Stentor wordt directeur Jan Slagter van MAX geciteerd.

,,Ik moet de tent ook draaiende houden.” Na 200 miljoen bezuinigingen moet voor 60 miljoen worden ingedikt. Slagter was daar de afgelopen maanden luidruchtig op tegen. ,,Meebetalen was part of the deal’’, zegt hij. ,,Vroeger deden we dat allemaal uit eigen zak, maar dat kan tegenwoordig niet meer. Daarom spreken we een bijdrage af”

De afweging van Slagter wordt in De Stentor heel redelijk verwoord. Door de zin toe te voegen dat de Slagter zich hard, maar tevergeefs heeft verzet tegen de bezuinigingen op de Publieke Omroep, ontstaat het beeld dat het schrappen van de uitzending zeer tegen de zin van Jan Slagter is. Hij kon niet anders, maar MAX is evengoed slachtoffer van de bezuinigingen.

Telegraaf: het Graaier-frame

De Telegraaf neemt het bericht van het AD over, met bronvermelding. Maar in het artikel van de Telegraaf wordt één zin bijgevoegd. De Telegraaf schrijft:

„Ik moet de tent draaiende houden”, laat omroepbaas Jan Slagter in het AD weten, die zelf per jaar 219.000 euro verdient, het vijftienvoudige van de bijdrage die hij van de Oranjevereniging van het dorp vraagt. „Meebetalen was hier part of the deal. Voorheen betaalden we het volledig uit eigen zak, maar dat kan niet meer.”

Door deze zin toe te voegen, krijgt de Telegraaf-lezer een heel ander beeld. De Telegraaf bericht regelmatig over het salaris van Slagter, dat ruim boven de Balkenende-norm ligt. Door dit ook in dit artikel te benadrukken, wordt de illusie gewekt dat het geldtekort bij MAX veroorzaakt wordt door het exorbitante salaris van de directeur. Een directeur die makkelijk het tekort had kunnen bijpassen, maar dit niet wilde doen. En dat daar dan een bloemencorso schade door lijdt, is jammer.

Zelf leren framen?

Dit voorbeeld laat zien hoe weinig er nodig om een beeld neer te zetten. Eén enkele zin kan een wereld van verschil uitmaken, en bij de lezer of toehoorder een heel ander beeld achterlaten.Leren hoe om te gaan met framing in een debat? Hoe je de regie in een debat kunt krijgen, of weer op kan pakken? En hoe je deze technieken ook in andere situaties, zoals bij presentaties, onderhandelingen, gesprekken of vergaderingen kunt toepassen? In het najaar organiseer ik samen met Ad de Regt van de Regt Strategie & Communicatie een eendaagse flitstraining “Framing voor Politiek en Bestuur”. Hier leer je met oefeningen, voorbeelden en theorie om te gaan met het spel rond framing en reframing. Interesse? Neem direct contact op!

 

Share